top of page

Vi er en succes fordi vi kan holde os i live…

Den unge kunstner Astrid Specht Seeberg tror på selve livet – med eller uden mennesket, det er op til os.

Ung kunstner på vej...

Hun er 21 år, født i København, har taget studentereksamen, sejlet og boet et halvt år i Australien, været på efterskole i 2016 hvor hun lærte at lave keramik og har gjort det siden. Og så har hun arbejdet som murer i en periode.

Det var mens hun boede i Australien og dyrkede fridykning, at hun blev aldeles betaget af det rumunivers, der findes under havets overflade – et fremmed og anderledes sted, med eget liv og stor skønhed.

Koraller

Under vandet så Astrid også de koraller, som hun i dag gengiver i sin keramik. Nogle koralrev er truede, og dermed mister planeten deres vigtige funktion, som er at skabe ilt til havet, at være havets lunger. Store og små korallignende skulpturer kommer nu fra Astrids værksted ud i verden, fordi hun vil have os til at indse at vi skal passe på – og vise respekt overfor det biologiske liv.

Naturen er stærk

Astrid tror på, at mennesket i sig selv er en biologisk succes fordi vi kan trække vejret og holde os i live, vi fødes med alt og behøver i princippet ikke mere. Teknologi og det sted, vi er i vores verden i dag, er egentlig ikke nødvendigt for at holde menneskeheden i live – vi skaber på mange måder vores egen undergang.

Men hvad vi ikke ser, men som Astrid syntes hun bevidnede under havet, var, at naturen er stærk og nok skal overleve.

Vores teknologi er helt ubetydelig for det biologiske univers, det er os, der er dødelige, naturen kommer til at overleve i en eller anden form, fordi den altid starter forfra i et nyt system.

Ligeledes er naturen også for stor og urørlig til at føle – det er os, der føler, når Global Warming er ved at ødelægge vores liv. Naturen føler ikke. Den er. Og det er på mange måder en beroligende og god tanke, synes hun.

At være tilfreds i sit habitat

Astrid smiler og siger, at en fisk jo er tilfreds og i ro i sit habitat – havet. Den kæmper for livet og frygter døden, ja, men er først og fremmest bare til. Den æder, gyder, sover, trækker vejret. Intet andet. Den skal ikke andet.

Ligeledes ville vi mennesker have godt af at finde ro i vores habitat. At finde det punkt, hvor vi hviler og ikke hele tiden vil have mere, skabe mere, opfinde mere.

Samtidig er mennesket det væsen på kloden, der finder på og skaber forandringer – det er et behov, vi har, så helt nemt er det ikke.

Astrid selv har helt bestemt sit eget habitat i sit nye store keramikværksted i Havdrup. Hun er ambitiøs, indrømmet, men når hun er i og med den, keramikken, er hun hjemme.

Du kan bl.a. se Astrids keramik på Kunst for Alle i Aarhus i april 2022

Følg kunstneren her: @astridspechtseeberg

www.astridspechtseeberg.com

 

Artiklen har været bragt i Kunstavisen i december 2021

bottom of page